Aprašymas
Ąsotis metalinis, emaliuotas, šviesiai melsvos, žydros spalvos. Talpa 2.5 litro. Vidus – šviesios kreminės spalvos.
Matmenys: plotis 14 cm, aukštis 19,5 cm, ilgis 18 cm. Emalė. Elegantiškos, grakščios formos. Pritaikyta maisto produktams. Iš tos pačios kolekcijos turime dubenėlių, puodelių, įvairių spalvų ir dydžių.
Emalis pradėtas naudoti pirmame tūkstantmetyje pr. Kr. Egipte, nuo 7 a. plito Kinijoje, Indijoje. Viduriniaisiais amžiais suklestėjo Bizantijoje, paplito Europos šalyse. Emaliuotų virtuvės reikmenų istorija sena ir įdomi. Žmonės ieškojo kažkokio naujo geležies indų padengimo būdo, kad gaminant maistą į patiekalus nepatektų nemalonaus metalo skonio ar rūdžių: kažko atsparaus rūgštims ir lengvai valomo, atsparaus.
Emalio virtuvės reikmenų istorija prasideda 1760-aisiais Vokietijoje, novatoriška idėja rasti saugią, patogią dangą pirmiausia gimė ten. Emalio indai – tai plieniniai, aliuminio arba ketaus indai, padengti ypatingai kietu ir tankiu porcelianiniu sluoksniu, todėl juos lengva valyti, saugu kaitinti ir jie labai ilgai tarnauja. Šie indai taip pat yra ypatingai patvarūs. Jei tokį indą numesite, jis gali įskilti, bet nesulūžti. Emalės sluoksnis – tai stiklo milteliai didelėje temperatūroje užlydyti ant storo plieno ar ketaus, suteikiant jam daug nuostabių savybių – ilgaamžiškumą, glotnumą ir atsparumą cheminėms medžiagoms. Ši danga apsaugo indus nuo rūdžių ir padeda tolygiai paskirstyti šilumą visu paviršiumi. Pritaikyta maisto produktams. Indai taip pat tinkami plauti indaplovėje ir naudoti orkaitėje iki 270C, taip pat gali būti naudojami ant dujinių ir elektrinių viryklių.